15 tips voor als je gaat hardlopen in het donker

15 tips voor als je gaat hardlopen in het donker

+15 tips die je even moet lezen vóórdat je gaat hardlopen in het donker

✔  Draag een led vest! Of draag een led armband! Maar draag in ieder geval iets van actieve verlichting bij je!

✔  Laat iemand weten dat je gaat lopen en waar je gaat lopen! Laat die persoon ook weer weten dat je weer veilig thuis bent.

✔  Zorg er voor dat je gezien wordt. Gebruik ’s avonds kleding die contrasterend is met de omgeving. Bv. een felgeel shirt met reflecterende details, zodat auto’s en fietsers je zien in het donker. Een zwart shirt zonder reflectie is echt uit den boze!

✔  Ga er niet zomaar vanuit dat een ander jou gezien heeft, zelfs niet als je al hardloop verlichting draagt. Eis ook niet je voorrang op. Je hebt er NIETS aan als je aangereden wordt.

✔  Check het weerbericht voor je vertrekt. Donker én mist is een hele gevaarlijke combinatie! Draag dan zeker goede hardloop verlichting!

✔  Loop op routes die goed verlicht zijn en indien mogelijk minder autoverkeer en fietsverkeer is.

✔  Hardloop het liefst zonder muziek. Omdat vaak ook je medeweggebruikers niet goed zichtbaar zijn moet je meer op de zintuigen vertrouwen en dus ook je gehoor!

✔  Gezellig en veiliger ➤ Loop als het kan met iemand anders. Het is niet alleen gezelliger maar vooral ook veiliger.

✔  Neem je telefoon mee zodat je in nood (na val bv) iemand kan bellen die je kan ophalen.

✔  Je ziet in het donker minder obstakels zoals omhoogstekende stoeptegels of wortels van bomen. Er zijn meerder vesten en harnassen en hoofdlampen op de markt waarvan de lamp(jes) de straat voor je goed verlichten.

✔  Wanneer je langs een drukke weg moet hardlopen kan je het beste het verkeer tegemoet lopen. Hoewel de meningen hierover flink verschillen.

✔  Plan je loopje als het niet erg druk is op de weg. Vermijd dus de spits! Zeker met regen want dan is het voor de automobilist echt nog een stuk moeilijker jou (op tijd) te zien.

✔  Het is vaak kouder als het donker is (winter). Vergeet dan ook je warming up niet! Dat kan je ook thuis (binnen) doen voor je vertrek.

✔  Straal niet alleen met reflectie en verlichting, straal ook zelfvertrouwen uit.

✔  Loop liever een rondje een aantal keer als deze beter verlicht is dan de langere route met minder verlichting. Een kilometer BLIJFT een kilometer.

✔  In de herfst / winter kan het verraderlijk glad zijn. In het donker is ijzel nog minder zichtbaar. Draag eventueel hardloopschoenen met een wat grovere zool!

✔  Er zijn ook hardloopschoenen en broeken verkrijgbaar met reflecterende details! Alle kleine beetjes helpen!

Heb jij ook een goede tip? Laat het mij weten en ik voeg ze toe aan de lijst! stuur deze o.v.v. tip hardlopen donker naar info@reflectivesport.nl en maak kans op een prijs!

Reactie plaatsen