Ga jij hardlopen in de avond - denk dan aan deze tips
in tips

Ga jij hardlopen in de avond - denk dan aan deze tips

Hardlopen is een geweldige manier om fit te blijven, je gedachten te verzetten en stress te verminderen. Veel hardlopers geven er de voorkeur aan om 's ochtends of' s avonds laat te rennen, wanneer het minder druk is op de wegen en de temperatuur aangenamer is. Maar het hardlopen in het donker kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.


Hier zijn een aantal hele goede tips om veilig te blijven tijdens het hardlopen in het donker:


Tip 1: Draag reflecterende kleding

Het is belangrijk om reflecterende kleding te dragen wanneer je gaat hardlopen in het donker. Reflecterende kleding zorgt ervoor dat je zichtbaar bent voor automobilisten en andere weggebruikers. Je kunt kiezen voor speciale reflecterende hardloopkleding, of je kunt reflecterende strips toevoegen aan je bestaande hardloopkleding. Uiteraard is het nog beter om naast reflectie ook verlichting in het vest te hebben. De InVincer® ledvest club heeft zowel reflectie als ook krachtige leds en zit daarbij ook nog eens comfortabel. Een echte aanrader die door vele hardloopgroepen en verenigingen gebruikt wordt. AVGM uit Best heeft al meer dan 300 van deze ledvesten afgenomen. In en rondom Best zul je dus veel hardlopers zien met dit type ledvest.

beste hardloop verlichting voor loopgroep hardloopverlichting led vest

(bron foto: AVGM uit Best)

Tip 2: Gebruik een hoofdlamp of zaklamp

Een hoofdlamp of zaklamp is essentieel om te kunnen zien waar je loopt tijdens het hardlopen in het donker. Het geeft je ook de mogelijkheid om obstakels te vermijden en eventuele gevaren te zien. Je kunt kiezen voor een hoofdlamp die je op je hoofd kunt dragen, of je kunt een kleine zaklamp meenemen tijdens het hardlopen. Het bekendste merk van goede kwaliteit hoofdlampen is wel Petzl. Check via deze link de ruime beschikbaarheid van Petzl hoofdlampen die bol.com te koop aanbied. 


Tip 3: Kies bekende routes

Kies altijd routes die je goed kent tijdens het hardlopen in het donker. Vermijd nieuwe routes die je niet goed kent, vooral als er weinig straatverlichting is. Kies voor drukke routes waar veel mensen lopen, zodat je niet alleen bent.

Tip 4: Laat iemand weten dát je gaat lopen en waar

Laat altijd even iemand weten (met een appje bv) dat je gaat hardlopen en waar je gaat hardlopen. En laat uiteraard ook even weten zodra je weer veilig thuis bent. Het klinkt misschien wat overdreven maar echt, deze tip is oh zo belangrijk. Kom je onderweg te vallen en ben je niet meer in staat hulp in te roepen dan zal diegene die je hebt laten weten dat je eropuit getrokken bent jou gaan zoeken. 

Tip 5: Neem een telefoon mee

Neem altijd een telefoon mee tijdens het hardlopen in het donker. Mocht er iets gebeuren, dan kun je snel hulp inschakelen. Zorg ervoor dat je telefoon volledig is opgeladen voordat je gaat rennen en draag het bij je in een veiligheidsriem of zak.

Tip 6: Loop tegen het verkeer in

Als je op de weg loopt, loop dan tegen het verkeer in. Dit geeft je de mogelijkheid om naderende voertuigen te zien en eventueel uit te wijken. Zet je verlichting eventueel op een minder felle stand. Een ledvest waarbij je de felheid van de ledverlichting kunt halveren is het InVincer® ledvest club en InVincer® ledharnas. Beiden te verkrijgen via ReflectiveSport.nl en ook via bol.com*

Tip 7: Gebruik oordopjes met mate

Hoewel het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen in het donker kan helpen om je te motiveren, is het belangrijk om op te letten voor je veiligheid. Gebruik oordopjes met mate en zet het volume niet te hoog. Dit stelt je in staat om eventuele gevaren te horen en te reageren. Wil je dan toch iets van muziek luisteren gebruik dan Shokz koptelefoons die je oren niet bedekken maar juist vrijhouden om er zo ook voor te zorgen dat je het omgevingsgeluid kunt horen (wel zo fijn als een automobilist tuuttert en je het daadwerkelijk hoort. Bekijk Shokz koptelefoons op bol. via deze link of via het plaatje hieronder. 


Conclusie

Hardlopen in het donker kan een geweldige ervaring zijn, maar het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om risico's te vermijden. Zorg ervoor dat je reflecterende kleding draagt, een hoofdlamp of zaklamp gebruikt, bekende routes kiest, een telefoon bij je hebt, tegen het verkeer in loopt en oordopjes met mate gebruikt. Met deze tips kun je veilig en plezierig hardlopen in het donker.

Reactie plaatsen