wat is hardloop verlichting

Wat is hardloop verlichting?

onder hardloopverlichting verstaan we alle verlichtingsattributen met actieve ingebouwde verlichting die een hardloper of wandelaar beter zichtbaar maakt in het donker, zoals het ledvest, het ledharnas, de led armband, de hoofdlamp, de borstlamp, de heuptas met verlichting, de rugtas met verlichting.

Een reflectiehesje is geen hardloopverlichting 

Een reflectiehesje behoort dus NIET tot hardloopverlichting maar wordt door sommige grote webwinkels en hardloopzaken daar wel onder gecategoriseerd. Niet ok dus. Want een reflectiehesje of veiligheidshesje is pas echt goed zichtbaar via de reflectiebanen als er licht OP geschenen wordt (door bijvoorbeeld een auto of lantaarn). Een led vest daarentegen kun je al zien zonder dat het beschenen wordt door een externe lichtbron en is dus vele malen veiliger om te dragen. Je bent gewoon eerder zichtbaar.

Het ledvest

Een led vest en led harnas worden beiden ook wel led hesje genoemd. Principe is hetzelfde: aantal lampjes voorop het lichaam (bij voorkeur wit) en aantal lampjes op de rugzijde (bij voorkeur rood). Het meest wordt de benaming led vest gebruikt. 

invincer armband

De ledarmband

De ledarmband wordt veelal om de bovenarm gedragen (liefst 1 voor links en 1 voor rechts) en komen in diverse kleuren. Rood, Groen en Blauw zijn de meest opvallende lichtkleuren. Rood = gevaar. Let op! Blauw = politie. Let op! Maar de led armbanden zijn er ook in het oranje, wit en roze/paars. Als de led sterkte maar groot genoeg is is het goed! Het gaat er immers om dat je snel en goed zichtbaar bent. Als dat kan met een roze armband so be it. 

6 ledarmbanden hardloop verlichting

De hoofdlamp

De hoofdlamp wordt vooral door de wat trailrunners gebruikt. Die lopen echt veel op heel donkere plekke waarbij je echt goed de weg voor je goed moet verlichten. Trailrunners zijn vaak zeer geoefende lopers en deze lopers geven dan ook best wat geld uit aan zo'n hoofdlamp. De nieuwere versies hoofdlampen hebben vaak ook een sensor waardoor je met een handgebaar net voor de hoofdlamp de lamp aan en uit kunt zetten. Sommige hoofdlampen hebben zelfs een stand waarbij er een S.O.S. lichtsignaal wordt weergegeven. Wederom erg handig en zeker ook weer voor die trailrunners die wat meer van de begaanbare paden af lopen waarbij er niet of nauwelijks verkeer is. 


De borstlamp

De borstlamp deed een aantal jaren geleden zijn intrede in Nederland via een grote van oorsprong Franse sportketen. Tegenwoordig zijn er vele aanbieders en merken van dit type verlichting. Het fijne ervan is is dat deze lampen de weg vóór je echt goed kunnen verlichten. Zeker de versies waarbij je de lamp kunt kantelen. Op de achterzijde zit meestal de rode verlichting die geïntegreerd is met de accu. 

invincer chest light hardloopverlichting

De doe-het-zelf hardloopverlichting

Nederlanders zijn echte doe-het-zelf ers. Dus je ziet ook regelmatig lopers met fietslampjes (lekker goedkoop) rondhobbelen. Deze hardlopers vallen wel op (🤡) maar of ze nu écht goed zichtbaar zijn is maar de vraag. 


Bekendste (beste) merken hardloop verlichting

InVincer® by ReflectiveSport, Gato Sports op Bol, S-Triple, See Yu, Uglow, Bee Seen, Bee Safe, Tunturi, Wowow


Reactie plaatsen