Wegen zonder verlichting echt aardedonker

Wegen zonder verlichting echt aardedonker

Wegen zonder straatverlichting zijn soms echt aardedonker en dus levensgevaarlijk

Ik vind regelmatig praktijkgevallen in het nieuws waar mijn producten een groot probleem zouden kunnen oplossen.

Het verbaast mij niet meer dat er vele vele wegen en super slechts verlicht zijn en dat daar behoorlijk veel verkeer rijdt in combinatie met fietsers, wandelaars en hardlopers. Zo ook dit artikel in BN de Stem waarin gerept wordt over levensgevaarlijke situaties door wegen die aardedonker zijn.

Verantwoordelijkheid bij wie?

Uiteraard hoort het goed verlicht zijn van wegen tot de verantwoordelijkheid van de desbetreffende gemeente. Maar ja, soms is daar simpelweg geen geld voor. En toch moeten er mensen dagelijks over deze wegen fietsen en wandelen om van A naar B te geraken. Als de gemeente of provincie de verantwoordelijkheid niet neemt, dan ligt er toch bij jezelf of bij de ouders van de kinderen de verantwoordelijkheid om goed zichtbaar op pad te gaan.

Er is dus sprake van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het is wat te kort door de bocht om de gemeente verantwoordelijk te stellen voor een ongeval met een fietser die zelf niet goed zichtbaar blijkt te zijn doordat zijn fietslampjes het bijvoorbeeld niet doen, of omdat hij of zij geen reflectiehesje draagt. Nee, die fietser moet zelf ook alles in het werk stellen om gegeven de situatie (een aardedonkere weg moeten betreden) goed zichtbaar te zijn.

Hoe wordt je dan toch beter zichtbaar?

Er zijn eindeloos veel oplossingen om beter zichtbaar te zijn. Dus als je weet dat jezelf of je kind dat pikkedonkere weggetje gaat fietsen dan zorg je gewoon dat die goed zichtbaar is. Eigen verantwoordelijkheid. En dan is misschien alleen een hesje met reflectie NIET het meest geschikte product. Een reflectiehesje gaat namelijk pas reflecteren als deze beschenen wordt door een externe lichtbron (lees: de lampen van de auto of vrachtwagen). Je moet dus zelf actief verlicht zijn.

Met bijvoorbeeld een goede fietsverlichting (dus niet zo’n goedkoop lampje wat je voor een paar euro bij de AH koopt of bij de Action) wordt je al zo veel zichtbaarder. En check (jij hebt als ouder echt een rol hierin) elke week of die verlichting werkt. En dan blijkt net voor je op de fiets stapt dat het lampje niet werkt….. nou, dan heb je in de la gewoon een hele voorraad noodlampjes (vooruit die van de Action of AH van een paar euro) of snel aan de fiets te hangen.

Maar goed, fietsverlichting moest je zowiezo volgens de wet toch al hebben. Zelfs op een weg die wel goed verlicht is. Dus wat doe je dan op zo’n aardedonkere weg …. is een reflectiehesje dan de oplossing. Ik denk dat je het antwoord zelf al wel weet. Nee. Niet afdoende. Zorg dat je een ledvest draagt. Met achterop rode lampjes, en voorop witte lampjes. En nee, dit mag (ook volgens de wet niet) nooit een vervanging zijn van je fietsverlichting. Die moet het OOK altijd doen. Maar met zo’n ledvest of ledharnas is je lijf ook goed zichtbaar.

En als we het dan nog eens over schoolgaande kinderen hebben dan is wellicht de ReflectiveSport rugtas (hier beneden te zien) met verlichting een mooi product. Verlichting achterop de rugzak in de vorm van een gevarendriehoek. Daarmee wordt je zeker gezien!

rugzak verlichting

reflectivesport wildsaver rugzak met verlichting

Knipperende lampjes of juist niet

In een apart artikel zal ik hier verder op ingaan. Als je het mij persoonlijk vraagt (uit ervaring) zou een goed knipperend lampje meer moeten opvallen dan een lampje (of rijtje lampjes) welke alleen “aan” staan. Maar hier is wetgeving over bekend die ook weer in verschillende landen anders is (so much for EU regelgeving). De ledvesten van ReflectiveSport hebben gelukkig beide opties. Aan, knipperend en snel knipperend. Je zult dus kunnen kiezen.

En mocht oom agent je aanhouden omdat je een knipperend ledvest aan hebt (wat wellicht niet mag) dan zal hij je waarschijnlijk niet bekeuren maar juist complimenteren dat jij WEL moeite hebt gedaan om goed zichtbaar te zijn.  Want vele vele fietsers hebben helemaal geen lampje op de fiets en zullen niet goed opvallen op zo’n donker eng weggetje.

Special thanks for use of the top photos by Thanos Pal on Unsplash & by Amaury Gutierrez on Unsplash

 

Reactie plaatsen