lopen we aan de linker of rechterkant van de weg

lopen we aan de linker of rechterkant van de weg

Regelmatig komt de vraag binnen aan welke kant van de weg hardlopers, joggers en wandelaars moeten of mogen lopen? Is dit aan links of is dit rechts van de rijbaan/weg?

Wettelijk: Rechts of links van de rijbaan?

De wet schrijft niet voor of een voetganger (dus wandelaar, jogger en hardloper) aan de linker kant of aan de rechterkant van de rijweg moét lopen.  Ook is niet wettelijk bepaald of er iemand voorrang heeft als ze elkaar tegemoet komen. De voetganger (hardloper) bepaalt dus helemaal zelf of hij/zij rechts of links van de weg gaat lopen.  De wet geeft aan: ‘Als er geen trottoir of fietspad is, gebruiken voetgangers de berm of de uiterste zijde van de rijbaan’. 

Voordelen links of recht lopen van de rijbaan?

Er is natuurlijk wel een voordeel om tegen het verkeer in te lopen (dit noemen we gemakshalve even nu links). Je ziet direct het tegemoetkomende verkeer op je af komen en hebt dus meer tijd om uit te wijken naar de berm om zo een veiligere situatie te creëren voor jouzelf én de medeweggebruiker.  Rechts lopen betekent dat u het verkeer niet ziet aankomen. U kunt dus ook niet inschatten of deze weggebruiker u heeft gezien. Dit kunt u natuurlijk deels beinvloeden door zo zichtbaar mogelijk te zijn d.m.v. reflectiekleding en/of ledvesten danwel hardloopverlichting te dragen.

Hardloop verlichting, Ledvesten & reflectievest

Het is sowieso een heel goed idee om je heel goed zichtbaar te maken tijdens jouw avondrun. Aan welke kant van de weg je ook loopt. Het is voor een voetganger (wandelaar/hardloper) geen geen verplichting om verlichting te dragen.  Het is zeker wel aan te raden. Bij goed weer maar zeker ook bij slecht weer en slecht zicht. En gebruikt u dan verlichting verplaats u dan in de medeweggebruiker. Zie je een rood lichtje dan verwacht je iets wat van je af beweegt of wat aan de achterzijde zit van die persoon. Beweegt er een rood licht naar je toe dan is dat uitermate verwarrend. Dus draag altijd witte verlichting aan jouw voorzijde (borstkant) en rode verlichting op de rugzijde. 

Kleding keuze 

Wees je bewust van jouw zichtbaarheid of liever onzichtbaarheid. Zwarte of donkere hardloopkleding dragen in het donker is echt een heel slecht idee. Ja zwart kleedt mooi af maar wees eerlijk.... wie ziet jou nou in het donker? Draag juist iets wat contrast geeft met de omgeving. Wat al enorm helpt is een gele / lichte jas of shirt liefst nog met reflectie. En het is niet voor niets dat alle zichzelf respecterende loopgroepen, atletiekverenigingen en wandelgroepen minimaal een reflectievest, veiligheidshesje, reflectiehesje of hoe je het ook maar noemt verplicht stelt. Sommige loopgroepen gaan zelfs nog wat verder en eisen bij deelname aan een avondrun een ledvest of andere vorm van hardloopverlichting. 

Dit is de meest verkochte hardloopverlichting bij ReflectiveSport klik →hier

En op bol.com zijn dit onze meest verkochte hardloopverlichting en ledvesten →bij bol.com

Reactie plaatsen